nhsm-1420x600

O bibliotecă vie, în care oameni greu încercați de viață devin cărți deschise pentru trecători, piese de teatru, în care tema centrală este discriminarea , dezbateri la cafenea publică sau Sunt doar câteva dintre noile metode de comunicare și interacțiune pe care voluntarii și organizațiile din care fac parte le folosesc pentru a resădi sentimente mai bune în cei care folosesc un limbaj al urii sau al discriminării față de cei cu dizabilități fizice și mentale, față de romi sau cei care au ajuns după gratii, față de consumatorii de droguri, bolnavii HIV ori față de persoanele provenite din mediu rural, față de prostituție, discriminare pe criterii de vârstă sau față de cei care suferă de boli incurabile în fază terminală.Nu mai puțin 160 de voluntari vor participa la această campanie națională coordonată de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, iar cele 16 evenimente puse la punct de tot atâtea organizații care au aderat la proiect vor implica nu mai puțin de 850 de cetățeni beneficiari.Campania “No hate speech de la A la Z” (face parte din Campania “No hate speech movement” demarată in 2013Consiliul Europei) se va desfășura în 12 județe din țară, ținta acțiunilor fiind combaterea discursului instigator la ură exact în anul în care Consiliul Europei pune un accent deosebit pe promovarea toleranței și a drepturilor fundamentale ale omului.
Activitățile propuse de cele 16 organizații sunt următoarele:
• 9 februarie – Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă va implementa o acțiune comunitară cu scopul de a promova toleranța și combaterea discursului instigator la ură, prin intermediul unei piese de teatru, adresată unui public de aproximativ 150 de tineri din mediul rural, din localitatea Giubega, județul Dolj.
• 10 februarie – Asociația Salvați Copiii Iași va realiza în Iași o piesă de Teatru forum, aceasta va fi adresată unui public format din 80 de elevi de gimnaziu și liceul și va viza conștientizarea acestora cu privire la efectele discursului instigator la ură.
• 11 februarie – Asociația Viitor Plus va organiza în București un eveniment prin metoda
Biblioteca vie, în cadrul căreia persoane interesate vor intra în dialog, vor “citi” persoane
supuse discriminării, mai specific persoane cu diverse tipuri de dizabilități. Evenimentul
urmărește diminuarea prin dialog a prejudecăților care vizează aceste grupuri.
• 13 februarie – Asociația ONG Mare Nostrum, va organiza în Constanța un eveniment de conștientizare a elevilor de liceu din comunitate, cu privire la drepturile omului și la efectele discursului instigator la ură.
• 14 februarie – Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare va organiza
în Piatra Neamț o Cafenea publică cu tema împuternicirii tinerilor discriminați pe criteriu de vârstă, la care vor fi invitați 25 de tineri din comunitate care vor căuta împreună soluții pentru problematica propusă.
• 17 februarie – Asociația Eco-Silvic va realiza în Năsăud, județul Bistrița, un eveniment – Anti bullying – de analiză a efectelor negative pe care discriminarea și discursul instigator la ură le au în rândul tinerilor din școli. Grupul țintă vizat vor fi liceeni din
• 19 februarie – Asociația Serviciul de Ajutor Maltez va realiza în Cluj-Napoca un eveniment de promovare a comunicării și interacțiunii tinerilor cu persoane cu dizabilități prin metode experiențiale în care tinerii pot experimenta pentru scurt timp limitările pe care le au cei cu dizabilități. Scopul este o înțelegere adecvată a nevoilor acestora și diminuarea prejudecăților cu privire la acest grup.
• 20 februarie–Asociația Bumerang va desfășura în Târgșor două ateliere de creație artistică în care vor fi implicate 18 deținute din Penitenciarul Târgșor și 10 eleve din cadrul Liceului de Artă Carmen Sylva, ateliere care vor viza dezvoltarea solidarității și toleranței între cele două grupuri țintă și vor contribui la diminuarea și reducerea discriminării, a diferențelor sociale a excluderii sociale și a etichetării persoanelor
• 21 februarie – Asociația pentru Dialog, Cultură și Sport va realiza în Deva o piesă de Teatru forum prin care să sublinieze importanța mobilizării tinerilor în lupta pentru susținerea drepturilor omului și împotriva discursului instigator la ură.
• 22 februarie – Asociația Română de Permacultură va organiza în Cluj-Napoca o proiecție de film care va urmări conștientizarea egalității interetnice (români și romi) în rândul locuitorilor din Șomcuta Mare județul Maramureș.
• 23 februarie – Asociația Carusel va organiza în București o dezbatere cu tema discursului instigator la ura față de persoanele din grupuri vulnerabile: consumatori de droguri, prostituate. Dezbaterea va avea loc la Facultatea de Sociologie și Asistență
• 24 februarie – Fundația Alpha Transilvană va organiza în Târgu Mureș un Social art workshop în cadrul căruia se vor întâlni elevi din cadrul Școlii George Coșbuc cu tineri cu dizabilități și cu tineri voluntari care vor avea ocazia să interacționeze, să confecționeze obiecte artistice împreună și să se cunoască mai bine și în acest fel să demonteze prejudecați referitoare la persoanele cu dizabilități.
• 25 februarie – Centrul de Voluntariat HITI va organiza în Sfântu Gheorghe un eveniment public prin metoda Bibliotecă vie la care sunt așteptate peste 80 de persoane din comunitatea locală, care vor avea ocazia să interacționeze cu persoane discriminate și, în acest fel, să conștientizeze efectele negative ale discriminării în societate.
• 26 februarie – Asociația Spitalului de Psihiatrie Sibiu va organiza în Sibiu un atelier pentru 50 de studenți de la Facultatea de Psihologie și Facultatea de Asistență Socială, temele abordate în cadrul atelierului vor viza promovarea demnității persoanelor cu dizabilități, în special psihice și intelectuale și diminuarea climatului de stigma și discriminare asociata acestei categorii.
• 27 februarie – Asociația pentru Copii și Tineri 4 U din Satu Mare va organiza o serie de două dezbateri cu 100 de elevi din comunitate și o expoziție foto pe tema discriminării față de grupuri minoritare. În cadrul dezbaterilor vor fi abordate tematici precum cauza, efectele dar și metode de combatere a discriminării.
• 28 februarie – Fundația Hospice Casa Speranței va organiza în București un spectacol-
colaj de improvizație teatrală în fața unui public format din minim 40 de persoane. În cadrul spectacolului vor fi abordate aspecte legate de efectele pe care le are discursul instigator la ura în comunitate și măsuri care pot fi luate pentru combaterea acestuia.
Cele 16 evenimente propuse la nivel național promovează pe de-o parte combaterea discursului instigator la ură, dar în același timp și valorile democratice cum ar fi cetățenia activă și voluntariatul, în rândul comunităților gazdă ale organizațiilor implicate în proiect.
Evenimentele publice propuse în ”Campania No hate speech de la A la Z” inițiată de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca oferă prilejul perfect pentru cele 16 organizații de a pune în practică de a testa concepte și bune practici acumulate pe parcursul proiectului în activități de formare, consultanță și jobshadowing în domeniul managementului voluntarilor.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *