Joi 27 mai, orele 14:00 – 16:00, dăm start proiectului “Orașe reziliente. Advocacy pentru dezvoltarea rezilientă la schimbările climatice a comunităților mic urbane în declin”. Evenimentul are loc online (Zoom).

Nu suntem toți egali în fața schimbărilor climatice! Vulnerabilitatea față de efectele acestora este astăzi foarte inegal distribuită nu doar în interiorul comunităților, ci și între acestea. Foarte multe orașe mici din România, aflate în declin de trei decenii, nu dispun de capital economic, politic și educațional pentru a se putea adapta la schimbările climatice ca marile orașe bogate, influente, conectate la rețelele naționale și internaționale.

Suntem astfel în fața unei situații de “nedreptate climatică”! Cetățenii din aceste comunități mic urbane în declin contribuie semnificativ mai puțin la cauzele schimbărilor climatice dar riscă să fie afectați mai mult de efectele lor.

Proiectul „Orașe reziliente“ își propune să lupte împotriva acestei situații de injustiție climatică prin dezvoltarea activismului climatic local în 12 comunități mic urbane ce vor fi selectate dintre următoarele orașe: Băilești, Caracal, Țicleni, Târgu Cărbunești, Novaci, Lupeni, Uricani, Moreni, Băicoi, Săcele, Turnu Măgurele, Oltenița, Sulina, Țăndărei, Râmnicu Sărat, Moinești, Aiud, Sebeș.

Prin angajamentul lor, tinerii și cetățenii activi din aceste orașe vor putea contribui la transformarea propriilor comunități în “Orașe reziliente”, adică în orașe cu dublă capacitate: de a anticipa efectele schimbărilor climatice pentru a reduce pe cât se poate impacturile potențiale; de a rezista la perturbări, de a-și menține o stare minimă de funcționare în momentele critice și de a-și relua dezvoltarea sub o formă regenerativă, plenară și durabilă.

Proiectul va contribui astfel la construirea rezilienței climatice a orașelor vulnerabile de către tinerii și cetățenii activi din comunitățile respective prin conectarea sistematică a abordărilor ecologice și sociale.
Vă invităm să ne unim forțele în cadrul acestei inițiative sub egida “Lucrăm împreună pentru o Europă verde și incluzivă!”

Participă la evenimentul de lansare de pe 27 mai dacă:
✓ ești tânăr(ă) activist(ă) și îți dorești să afli cum poți participa la diversele activități ale proiectului în comunitățile de intervenție;
✓ reprezinți o școală, un ONG sau un alt actor instituțional din orașe mici (în special din cele menționate mai sus) și îți propui să contribui la construcția rezilienței comunitare;
✓ lucrezi în educație și dorești să afli mai multe despre demersurile educaționale inovatoare pe care le propunem în proiect;
✓ activezi într-un ONG național cu preocupări în domeniile rezilienței, schimbărilor climatice, dezvoltării comunitare, tineretului și vrei să afli mai multe despre cum proiectul îmbină aceste abordări și despre cum ONG-ul tău poate contribui la acest demers.

Înscrierea la evenimentul de lansare se realizează prin transmiterea unui scurt email cu datele persoanei care va participa, organizația/instituția reprezentată și orașul/orașele în care ești activ, la adresa: anamaria.paladus(at)gmail.com.

#OrașeReziliente #haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

—-
„Orașe reziliente“ este un proiect desfășurat în perioada mai 2021 – octombrie 2022 de către REPER21 (coordonator) și Terra Mileniul III, Centrul de Dezvoltare Comunitară Dura-bilă, Declic (parteneri).

Proiectul beneficiază de o finanţare de 224.029,57 EUR, prin Active Citizens Fund – Romania, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, și de o cofinanțare din partea partenerilor de 1.626 EUR.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund sunt disponibile la www.activecitzensfund.ro.

Related Posts